Treffsikre melodilinjer fra Franz Ferdinand

Da Franz Ferdinand slo gjennom for litt over ti år siden, var det som stormens øye i «danserock»-farsotten som skulle feie over midten av 2000-tallet.

Da Franz Ferdinand slo gjennom for litt over ti år siden, var det som stormens øye i «danserock»-farsotten som skulle feie over midten av 2000-tallet.

Det førte dem langt opp på histlistene på begge sider av Atlanteren. Glasgow-bandet blander postpunkrock, new wave og disco til en spretten, dansbar blanding. Er du glad i popmusikk som tør å være leken, som har smarte og treffsikre melodilinjer, smågale arrangementer, tekster
som stort sett er ganske absurde, en leken tilnærming, smittende engasjement og fengende rytmer, da elsker du Franz Ferdinand.

Dette skotske bandet ble grunnlagt i 2002. Det ble startet av to gode venner, Alex Kapranos og Bob Hardy i Glasgow. Siden har de blitt litt flere, og bandet består nå også av Julian Corrie, Dino Bardot og Paul Thomson i tillegg til de to kompisene. Bandets navn er inspirert av en veddeløpshest som het «The Archduke Ferdinand». Etter at de hadde sett hesten på TV begynte bandet å diskutere historien om Franz Ferdinand, hertugen av Østerrike-Este som ble drept i 1914, et drap som utløste første verdenskrig.

En av bandet mest kjente låter, «Take Me Out», fra bandets første album, var den andre singelen som ble gitt ut av bandet. «Take Me Out» kom for øvrig med B-siden «All for You, Sophia», basert på drapet på Franz Ferdinand og hans kone, hvis navn var Sophie.

Debutskiva var harmløs moro, pur dansbar pop-rock. Andreskiva kom bare halvannet år senere, og Franz Ferdinand har sluppet fire album i løpt av sin karriere. Bandet har blitt nominert for flere Grammy-priser. De har blitt nominert for flere BRIT-priser i Storbritannia og har vunnet den britiske NME-prisen.

Med utgivelsen av sitt tredje album, «Tonight: Franz Ferdinand» (2009), møtte bandet for første gang både kommersiell og kunstnerisk motbør. To år på veien fulgte, og kombinert med kravene fra et stort, amerikansk plateselskap (i Europa har de hele tiden holdt sammen med lille Domino), tok det lufta og lysten ut av bandet, og bandet holdt på å bli oppløst. I 2015 ble det annonsert at bandet hadde dannet en supergruppe sammen med det amerikanske rockebandet Sparks under navnet FFS.

De mest kjente sangene til Franz Ferdinand er Take Me Out, Ulysses, The Dark of the Matinee, The Fallen og You Could Have It So Much Better. Vi anbefaler gjerne DVD-utgivelsen av «You Could Have It So Much Better»-albumet, der du finner både konsertopptak og en 30 minutter lang dokumentar kalt «Tour de Franz» (fint ordspill) som følger Franz Ferdinand på turne. Bandet er også kjent for sin bruk av russisk avantgarde-bilder i album og single-omslag designet av Matthew Cooper.
Franz Ferdinand lanserte i fjor «Demagogue», en sang som protesterer mot og gjør narr av kandidaturet til Donald Trump i USAs presidentvalg. Låta ble utgitt som en del av 30 Days, 50 Songs-programmet som inneholdt 50 sanger mot Trump og hans kandidatur. Bandet framstår som et vitalt, energisk og sylkvast liveband. Franz Ferdinand er et band som vil at publikum skal kose seg på konsert og synge med, trampe takten i bakken, og gjerne danse. Obligatorisk frammøte!

TEKST: ROBIN BERTHEUSSEN
FOTO: PRESSEFOTO

Les hele Parkenavisa her